ЧудоТворки

 

 • Акценти

Неизвинените отсъствия от училище ги чакат небивали санкции

 

Нормативни небивалици - родителски бивалици или, с други думи - да поговорим за спорното, почти милиционерско преследване на неизвинените отсъствия от училище, което заплашва с челен удар всеки втори български родител.

Беседа за суровото преследване на неизвинените отсътвия от училище

Качествено образование е това, което очакваме като родители, защото всички знаем, че пътят към успешната реализация на нашите деца започва от семейството, но дълго време продължава през училището.

Ние сме длъжни да се грижим за децата си, за тяхното физическо, психическо, емоционално и социално развитие, да ги възпитаваме и да ги изпратим на училище. А училището е длъжно да ги образова, което означава да ги обучава, възпитава и социализира. Законодателят пък е длъжен да създаде нормативни условия да се случва всичко това. Освен това, нормативната уредба трябва да гарантира позитивен климат, както и да създава условия за сътрудничество, ефективна комуникация и отношения на загриженост между всички участници в образователния процес, а това са ученици, учители, родители и педагогически специалисти.

В българската образователна система обаче, въпреки усилията на директори, учители и педагози, днес се случват всякакви бивалици и небивалици - продукт на т.н. „образователна реформа“, която цели да се справи с неграмотността, освен с все по-тежки учебни програми с нисък коефициент на полезно действие, които обаче не са предмет на тази статия, и с крути мерки по контрол на отсъствията на децата от училище, граничещи с дехуманизация на образованието.

Медиите тръбят за функционалната неграмотност на българските младежи, която според доклад на Световната банка от 2018 г. е над 40 %, и за изключителните постижения на енигматичния Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст, приет с Постановление № 100 на Министерски съвет през 2018 г. с амбицията да бори неграмотността с милиционерски прийоми по вкарване и задържане на учениците в образователната система.

За съжаление с новия Закон за предучилищното и училищно образование е създадена нормативна ситуация за натрупване на повече неизвинени отсъствия от учениците, тъй като 15-минутно закъснение вече не се пише, както е било преди, ами за 20 минути закъснение се пише ½ неизвинено отсъствие, а пък за повече от 20 минути – цяло.

От друга страна, много се изписа и изговори за подкрепата за личностно развитие на децата и учениците, и цял раздел от Закона за предучилищното и училищно образование е посветен на тази тема. Там се казва, че при работа с деца и ученици институциите в системата на образованието трябва да прилагат позитивно отношение, мерки и подходи, гарантиращи изслушване на децата, съобразяване с индивидуалните им интереси, способности, потребности и културни особености, оценяване на причините за проблемното им поведение (ако има такова) и предоставяне на възможности за усвояване на добри поведенчески модели.

Как да приемем тогава Постановление № 100 на Министерски съвет, което безапелативно постановява (чл.5, ал.9, т.4) само за 5 неизвинени отсъствия на ученик директно да се прилага чл.347, ал.2 от Закона за предучилищното и училищно образование и да се съставя акт на родителите, като се наказват с глоба от 50 до 150 лв.?! И то в тотално противоречие с Държавния образователен стандарт за приобщаващото образование, приет с наредба също от Министерски съвет, където за 5 неизвинени отсъствия няма предвидено наказание, ами разговор с родител/настойник и превенция за недопускане на повече неизвинени отсъствия!

Къде отиват десетките изписани законодателни страници, посветени на индивидуалните нужди, приобщаващото образование и подкрепата за личностно развитие за всяко дете?! В министерското постановление № 100 няма предвидени разговори с родители, няма търсене на причина за неизвинените отсъствия, няма превенция. Директно – акт на родителите! Как този акт ще бъде направен в разрез с Държавен образователен стандарт?! Как ще помогне на родителите, препускащи в забързаното ежедневие, борейки се да осигурят насъщния на децата си и как той ще върне от кривия път едно дете без идентифициран проблем?! И дали въобще детето има проблем или по горепосоченият Механизъм то ще бъде заклеймено с такъв?! Въпросът остава да виси отворен на вратовете на директорите на българските училища, заплашвайки с челен удар всеки втори български родител.

Лутайки се из лабиринтите на нормативната уредба, регулираща образованието на нашите деца днес се натъкваме на хиляди бивалици и небивалици. Едната ръка да не знае, какво прави другата е познато явление в нашата действителност, когато става въпрос за работата на институции. Но една и съща ръка да не знае какво прави в два различни момента и то на гърба на нашите деца е вече съвсем друга ситуация – скандална и граничеща с нетърпимост.

Прочети още:

24-ти май беше тържествено отбелязан на датата в 43. ОУ „Христо Смирненски“

Детска изложба „От Лазаровден до Великден"

Ремонтът на бившето Военно окръжие напредва според очакванията

Цитати и мъдри мисли в галерия

Цитати

За приятелството...

За приятелството...

За живота и човека...

За живота и човека...

За природата и пътешествията...

За природата и пътешествията...

За децата, семейството, домът...

За децата, семейството, домът...

За щастието и мечтите...

За щастието и мечтите...

За модата и стила...

За модата и стила...

 • За приятелството...
 • За живота и човека...
 • За природата и пътешествията...
 • За децата, семейството, домът...
 • За щастието и мечтите...
 • За модата и стила...
 • За приятелството...

  „Старо вино, стар тютюн и стар приятел са винаги за предпочитане пред новите." - Алксандър Дюма - син

  „Благоденствието създава приятели. Неволята ги проверява." - Публий Сир

  „Истински приятел е този, който ти дава пълна свобода да бъдеш себе си." – Джим Морисън

  „Зад всяко голямо приятелство се крие голяма история."

  Прочети още...

 • За живота и човека...

  „Има посоки, в които човек трябва да поеме сам, за да изпълни живота си със смисъл." - Джерард Бътлър

  „Животът не е да намериш себе си! Животът е да създадеш себе си." - Джордж Бърнард Шоу

  „Ако искаш да разбереш живота, спри да мислиш върху него и започни да го живееш." Лейди Гага

  „Да бъде себе си човекът в свят, в който постоянно се опитват да го променят е голямо постижение." - Вин Дизел

  Прочети още...

 • За природата и пътешествията...

  „Най-великите пътешествия са тези, които отговарят на въпроси, които никога не сте се и замисляли да си зададете." - Ърнест Хемингуей

  „Не сме наследили земята от дедите си, ами сме я взели назаем от децата си.“

  „В живота не е най-важното от къде идваш и къде отиваш, а дали успяваш да си щастлив по пътя."

  „Нищо не пречиства душата така, както общуването с природата!“

  Прочети още...

 • За децата, семейството, домът...

  „Има три неща, които възрастните могат да научат от децата - да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което искат." - Паулу Коелю

  „Най-добрият начин да се почувстваш значим е да създадеш малко радост на семейството си." - Мел Гибсън

  „Ако успеете да съхраните в себе си душата на дете, тогава светът ще бъде винаги в краката ви.“ – Елизабет Тейлър

  „Дом, в който цари разкол се разпада.“ – Ейбрахам Линкълн

  Прочети още...

 • За щастието и мечтите...

  „Щастието е единственото нещо, което човек може да раздава без да притежава."

  „Не е вярно, че хората спират да преследват мечтите си, защото остаряват. Те остаряват, защото спират да преследват мечтите си." - Харисън Форд

  „Ключът към щастието е да правиш това, което обичаш с хората, които обичаш.“ – Бен Стилър

  „Щастието е като запалената свещ - колкото повече се споделя, толкова повече лица огрява." - Майка Тереза

  Прочети още...

 • За модата и стила...

  „Модата си заслужава да я следваш, само когато подчертава собствения ти стил." - Виктория Бекъм

  „Във всяко сърце се крие мечта. Във всяка жена се крие принцеса." - Кристиян Диор

  „Модата е щитът, с който да преминете през реалността на всеки ден от живота си." - Бил Кънингам

  „Модата е това, което идва и си отива. Стилът е това, което остава завинаги.“ - Коко Шанел

  Прочети още...

 • За приятелството...
 • За живота и човека...
 • За природата и пътешествията...
 • За децата, семейството, домът...
 • За щастието и мечтите...
 • За модата и стила...